Az esemény időpontja:

2020-03-18 18:00:00

Ingyenes online előadás - #koronavirus

Minden amit tudni érdemes a Koronavírusról!


Mi is az a COVID19?

Hogyan védekezhetünk ellene és milyen stratégiák léteznek a hozzá hasonló járványok megfékezésére?


A jelenlegi COVID19 járvány egy újabb példája korunk egyik legfenyegetőbb veszélyének, az újonnan megjelenő fertőző betegségeknek. Ezt a sokféle eredetű és megjelenésű fertőző megbetegedést a közös evolúciós háttér köti össze, amikre az elmúlt évtizedből sajnos számtalan példát fogok tudni hozni. A közös evolúciós háttér nemcsak arra enged következtetni, hogy hasonló hirtelen kitörésekre ezentúl is egyre inkább számítani kell, hanem egyben lehetőséget is kínál, hogy ezen folyamatok segítségével megakadályozzuk jövőbeli járványok kialakulását.

A magyar és kanadai kutatók által kidolgozott DAMA protokoll pontosan ezt célozza, abban a stádiumban igyekszik azonosítani és korlátozni a kórokozók emberben történő megjelenését, mielőtt azok komoly egészségügyi kockázatot jelentenének.


Kövessetek minket élőben: https://www.facebook.com/events/1115444818825780/

Előadók

dr. Molnár Orsolya, evolúcióbiológus


Evolúcióbiológus, aki a kutatás mellett aktív szerepet vállal az oktatásban és a tudománykommunikációban is. Diplomáját és doktori címét az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte Viselkedésökológia témakörben.

Ezt követően először az USA-ban, a Dartmouth College (NH) posztdoktor kutatójaként, majd Brazíliában kutatta a klímaváltozás élettani hatásait. Hazatérve az újonnan megjelenő fertőzések evolúciós hátterét kezdte vizsgálni a Nebraskai Egyetemmel (USA) és az MTA Ökológiai Kutatóközponttal együttműködve.

Karrierje során mindig érdekelték az oktatási technikák és a kommunikáció, így doktori képzésétől kezdve folyamatosan oktatott, és a Dartmouth College Posztdoktori Szövetségének alelnökeként konferenciákat és ismeretterjesztő programokat szervezett.

A 2018-as FameLab versenyen a döntősök közé jutott, majd meghívott előadóként szerepelt a FameLab-Scindikátor rendezvényén, a MemoBudapesten, illetve a 2019-es FameLab döntőben. Legfőbb célja másokkal is megosztani a tudomány iránti szenvedélyét és ledönteni a tudományos és laikus közönség közötti falakat, mivel meggyőződése, hogy a tudomány mindenkié.
Szeretnél értesülni hasonló témájú rendezvényeinkről, early bird akciókról, kedvezményekről?

Igen, feliratkozom
Nem, talán majd máskor