Az esemény időpontja:

2024-03-13 18:00:00

HVG-Címlapsztori

Mit kívánunk a magyar nemzetnek?


MEGTELT!


HVG-CÍMLAPSZTORI

Mi uralja a címlapokat 2024-ben?

Beszélgetések a HVG szerkesztőivel és vendégeikkel világról, gazdaságról, közéletről, közérzetről, jövőről és kultúráról, kéthetente az Eötvös10 Művelődési Házban.

 

Mi köszön vissza a címlapokról 2024-ben? A világ országainak több mint felében tartanak választásokat az idén, de nagy kérdés, hogy vajon a több választás automatikusan több demokráciát, jólétet, biztonságot jelent, vagy épp ellenkezőleg, több illiberalizmust, korrupciót, toxikus megosztottságot? Megoldódnak vagy eszkalálódnak a fegyveres konfliktusok, amelyekből a legtöbbet éljük át a második világháború óta? 

De fordítva is feltehetjük a kérdést. A stabilitás és a biztonságérzet elvesztése, a háborútól, nélkülözéstől, klímakatasztrófától való félelem miként befolyásolja viselkedésünket a szavazófülkékben és a mindennapi életben? Megkönnyíti-e az életünket, hogy a mesterséges intelligencia napi fogyasztási cikké vált, vagy még inkább ki leszünk téve a tökélyre fejlesztett manipulációnak és még nagyobb veszélybe kerül az integritásunk, a személyes befolyásunk a jövőnk alakításába?

És hogy lehet ebben a világban boldogulni, mi több, boldognak lenni magyarként? Predesztinálva vagyunk-e a balsorsra, a paternalista rendszerekre, van-e esély önerőből megszabadulni tőlük? Az ellenállás vagy az alkalmazkodás célravezetőbb? Hogyan őrizzük meg optimizmusunkat, hogy lehetünk magyarok közt európai?

Ezekről, és hasonló kérdésekről beszélgetnek, vitatkoznak, brainstormingolnak a HVG szerkesztői és vendégeik, akik között lesznek bennfentes szakértők, inspiráló civilek, lenyűgöző gondolkodók.MIT KÍVÁNUNK A MAGYAR NEMZETNEK?

Gergely Márton, a HVG hetilap felelős szerkesztője és Jakus Ibolya  a HVG tanácsadó-szerkesztője beszélgetnek a meghívott vendégekkel, Dés Lászlóval és Spiró Györggyel.


Fedezzük fel együtt, hogyan őrizhetjük meg magyar identitásunkat az európai értékekkel összhangban, miközben szembenézünk a kihívásokkal és lehetőségekkel, amelyeket a mai világ kínál.Program Program nyomtatása

18:00 18:05 Megnyitó

Gergely Márton, Jakus Ibolya

18:05 18:15 Mi is az a Címlapsztori?

Gergely Márton, Jakus Ibolya

18:15 19:30 Beszélgetés a meghívott előadókkal

Dés László, Spiró György

Előadók

Dés László


Kossuth és Liszt Ferenc-díjas, Príma primissima díjas magyar előadóművész, szaxofonművész, jazz-zenész, zeneszerző, érdemes művész. 


A kezdetek:

Fiatalon kezdett zenélni, zenei tagozaton végezte általános iskoláját 1960 és 1968 között a Kodály Zoltán Ének – és Zeneiskolában. Emellett 1963 és 1971 között zongorázni tanult. 1971-ben vették fel a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, ahol 1973-ig klarinét, majd 1976-ig szaxofon szakra járt. A zenei életbe már 1974-ben bekapcsolódott, öt évvel később Dimenzió néven saját együttest alapított. A zenekar kilenc évig működött, ezalatt három lemezt adtak ki. 

Később:

1978-ban megalakította Dimenzió nevű zenekarát, három lemezt készítettek 1987-es megszűnésükig. 1987-ben Horváth Kornéllal és Snétberger Ferenccel együtt megalapította a Trio Stendhalt. Az együttessel nagy sikert ért el, több lemezüket Olaszországban vették fel, Európa-szerte koncerteztek, de felléptek Indiában is. Zenéjük különlegessége a kamarazenével vegyített dzsessz volt.

Együttese mellett dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, több magyar film zenéjét szerezte (pl.: Nyom nélkül, Egymásra nézve, Egy teljes nap, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Csocsó, avagy éljen május elseje!, Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Kalózok). Emellett musicalt is szerzett (pl.: Valahol Európában, A dzsungel könyve, Sose halunk meg, A Pál utcai fiúk), valamint a Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekar-vezetője volt. 1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara– és szimfonikus zenekarokkal. Hangszerei a szoprán és a tenorszaxofon, játékát az érzékeny és „szubjektív hang”, az improvizációs dallamvezetés jellemzi. A dzsungel könyve 2020-ban elérte az 1300. előadást. Dést azon kevés zenészek egyikének tartják, akiket a szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt tisztel.

2003-ban új együttest alapított Dés sextet néven, melynek szaxofonosa lett, egy évvel később a Magyar Jazzművészek Társaságának elnökévé választották.

Pályafutása során többek között dolgozott Nemes István, Geszti Péter, Bereményi Géza, Bródy János, Parti Nagy Lajos, Müller Péter Sziámi dalszövegírókkal, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Cserhalmi György, Kulka János, Koltai Róbert színészekkel, Szulák Andrea, Váczi Eszter énekesekkel, Presser Gáborral, Somló Tamással.

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 31.Gergely Márton


Gergely Márton a HVG felelős szerkesztője, 2017-ben igazolt a kiadóhoz, hogy a hvg.hu stábját erősítse. Történelmet és médiatudományokat tanult az ELTE-n és Hamburgban. Rendszeres szerzője volt a Magyar Narancsnak és a berlini „die tageszeitung” napilapnak. A Népszabadság bezárásakor a lap főszerkesztő-helyettese. Kétszeres Minőségi Újságírás-díjas szerző, 2022. óta a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet felügyelőbizottsági tagja.


Jakus Ibolya


A HVG tanácsadó-szerkesztője. 1988 óta dolgozik a lapnál, a ranglétra minden fokát megjárta. Újságíró gyakornokként kezdett, volt rovatvezető, főszerkesztő-helyettes, majd hét éven át a hetilap felelős szerkesztője. Közgazdász végzettsége mellett film és média- valamint európai uniós tanulmányokat is folytatott.


Spiró György


Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész és műfordító


1946-ban született Budapesten. Magyar– orosz–szerbhorvát szakon végzett az ELTÉ-n. Sokoldalú szerző. 1972-ben jelentek meg először a versei egy antológiában, s két évvel később kiadták első regényét, a Kerengőt. A Nyulak Margitja (Pécs, 1978) volt az elsőként bemutatott drámája.

A 80-as években kiugró sikereket ért el a Katona József Színházban bemutatott darabjaival (Az imposztor, Csirkefej). Gyakran beszélt és írt a színészet, különösen a hazai színjátszás problémáiról. A '90-es években színházigazgatóként is ténykedett, s tanított a Színművészeti Főiskolán. Jelenleg az ELTE Esztétika Tanszékének tanára. Irodalomtörténészként is nevet szerzett magának, a szláv nyelvek és irodalom alapos ismerője. Számos díjban és elismerésben részesült. 2004-ben elnyerte a kritikusok díját a Koccanásért. A következő évben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült nemzetközileg is nagyra becsült munkásságáért. 2006-ban Kossuth-díjat kapott. Sajnálatos események – Két tragédia közjátékkal Kádárról című színpadi művéért 2021-ben Kortárs Magyar Dráma-díjat vehetett át.Helyszín

Eötvös10 Művelődési Ház
1067 Budapest, Eötvös utca 10.


A szeminárium/konferencia részvételi díja: 2900 Ft+áfa/fő A részvételi díj tartalmazza az eseményhez kapcsolódó  egyéb kiadvány árát. Kedvezmények: HVG-klubkártya tulajdonosok: -25% Diákkedvezmény (kizárólag magánszemélyként vehető igénybe, és csak az igazolvány tulajdonosa jogosult a kedvezményre): -25% HVG Pártoló Tagság: -25% Csoportos részvétel: 5 fő jelentkezése esetén, 1 főnek ingyenes belépést biztosítunk. Minden további résztvevő esetén -20% kedvezményt adunk. (Csoportos jelentkezés esetén egy, összevont számlát állítunk ki.) A fent jelölt kedvezmények nem összevonhatók. Több kedvezmény esetén, a jelentkezők számára a legkedvezőbbet érvényesítjük. Regisztrációval és számlázással kapcsolatos kérdésekben, kérjük írjon a konferencia@hvg.hu címre. Cégre szabott, kihelyezett képzések szervezését is vállaljuk - bővebb információ kérése: konferencia@hvg.hu! Lemondás: Az eseményre való jelentkezés lemondása az esemény időpontja előtt legfeljebb 3 (három munkanappal, kizárólag írásban, a konferencia@hvg.hu e-mail címre eljuttatott levélben mondható le jogkövetkezmény nélkül. 3 (három) munkanapon belüli lemondás esetén a megrendelő a részvételi díj 50%-át köteles a szolgáltatónak megfizetni. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


Szeretnél értesülni hasonló témájú rendezvényeinkről, early bird akciókról, kedvezményekről?

Igen, feliratkozom
Nem, talán majd máskor