Az esemény időpontja:

2024-05-15 18:00:00

Trendek és tradíciók: A kultúra újrafogalmazása


Teljes ár: 2 900 Ft + áfa (bruttó: 3 683 Ft) | További kedvezmények

JELENTKEZÉSI ÉS FIZETÉSI HATÁRIDŐ: 2024.05.15., 15:00


Trendek és tradíciók: A kultúra újrafogalmazása

A "Trendek és tradíciók: A kultúra újrafogalmazása" című előadás a kulturális hagyományok és a modern trendek találkozását helyezi fókuszba, Kemény Zsófi és Nyáry Krisztián írók közreműködésével. A beszélgetés azt vizsgálja, hogy a múltbeli értékek hogyan hatnak a mai kreatív folyamatokra, és miként alakítják át ezek a trendek a kulturális örökségünket. Az előadás során szó esik arról is, hogy a hagyományok milyen szerepet játszanak a jelenkori társadalmi és kulturális dinamikákban, illetve hogy az új generációk miként értelmezik és formálják át ezeket. Az interaktív panel során a közönség bevonásával zajló diskurzus célja, hogy a résztvevők jobban megértsék a kulturális átörökítés és innováció kapcsolatát, és reflektáljanak a kultúra folyamatos megújulásának lehetőségeire.HVG-CÍMLAPSZTORI


Mi uralja a címlapokat 2024-ben?


Beszélgetések a HVG szerkesztőivel és vendégeikkel világról, gazdaságról, közéletről, közérzetről, jövőről és kultúráról, kéthetente az Eötvös10 Művelődési Házban.


Mi köszön vissza a címlapokról 2024-ben? A világ országainak több mint felében tartanak választásokat az idén, de nagy kérdés, hogy vajon a több választás automatikusan több demokráciát, jólétet, biztonságot jelent-e, vagy épp ellenkezőleg, több illiberalizmust, korrupciót, toxikus megosztottságot? Megoldódnak vagy eszkalálódnak a fegyveres konfliktusok, amelyekből a legtöbbet éljük át a második világháború óta? 


De fordítva is feltehetjük a kérdést. A stabilitás és a biztonságérzet elvesztése, a háborútól, nélkülözéstől, klímakatasztrófától való félelem miként befolyásolja viselkedésünket a szavazófülkékben és a mindennapi életben? Megkönnyíti-e az életünket, hogy a mesterséges intelligencia napi fogyasztási cikké vált, vagy még inkább ki leszünk téve a tökélyre fejlesztett manipulációnak, és még nagyobb veszélybe kerül az integritásunk, a személyes befolyásunk a jövőnk alakításába?


És hogy lehet ebben a világban boldogulni, mi több, boldognak lenni magyarként? Predesztinálva vagyunk-e a balsorsra, a paternalista rendszerekre, van-e esély önerőből megszabadulni tőlük? Az ellenállás vagy az alkalmazkodás célravezetőbb? Hogyan őrizzük meg optimizmusunkat, hogy lehetünk magyarok közt európaiak?

Program Program nyomtatása

17:30 18:00 REGISZTRÁCIÓ

18:00 18:05 Megnyitó

Hamvay Péter

18:05 18:20 Beszéljünk a címlapokról!

Gergely Márton, Hamvay Péter

18:20 19:30 Beszélgetés a meghívott előadókkal

Kemény Zsófi, Nyáry Krisztián

Előadók

Hamvay Péter


Hamvay Péter, a HVG újságírója, a Portré rovat szerkesztője. A szegedi József Attila Tudományegyetemen végzett történelem szakon, középiskolai tanár volt, majd újságíró a Népszavánál, később a Magyar Narancsnál. Írásai rendszeresen jelentek meg a Élet és Irodalomban, a Színház folyóiratban, és a Múzeum Café magazinban.


Kemény Zsófi


magyar költő, író, forgatókönyvíró, slammer


1994-ben születtem, Budapesten. Az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium elvégzése után az ELTE PPK-n viselkedéselemzői BA-diplomát szereztem, majd egy félév ELTE BTK szabadbölcsész szak után jelenleg az SZFE filmdramaturg képzésének hallgatója vagyok.

2011-ben, 2012-ben és 2013-ban részt vettem a Diákírók Országos Találkozóján Sárváron és a Miskolci Deákpoézisen (mindkettőn több arany- és ezüst-díjat kaptam), így publikáltam első verseimet a MŰÚt-on.

2012. óta rendszeresen lépek fel slammerként.


Nyáry Krisztián


író, irodalmár, kommunikációs szakember, Líra Könyv Zrt.

Néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, jelenleg a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. Posztjait a Facebookon ma már több mint ötvenezren követik. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel két kötet született, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei. A szerző Igazi hősök és Merész magyarok címmel megjelent könyveiben olyan emberekről írt, akiknek élete és személyes döntései ma is példaszerűek. Festői szerelmek című kötetében 19–20. századi magyar festők párkapcsolatairól mesél. 2017. decemberében jelent meg Fölébredett a föld című könyve, amelyben 1848-49-ben született leveleket közöl a hozzájuk tartozó történetekkel együtt.Helyszín

Eötvös10 Művelődési Ház
1067 Budapest, Eötvös utca 10.


A szeminárium/konferencia részvételi díja: 2900 Ft+áfa/fő  A részvételi díj tartalmazza az eseményhez kapcsolódó  egyéb kiadvány árát.  Kedvezmények: HVG-klubkártya tulajdonosok: -25% Diákkedvezmény (kizárólag magánszemélyként vehető igénybe, és csak az igazolvány tulajdonosa jogosult a kedvezményre): -25% HVG Pártoló Tagság: -25% Csoportos részvétel: 5 fő jelentkezése esetén, -20% kedvezményt adunk. (Csoportos jelentkezés esetén egy, összevont számlát állítunk ki.)  Minden további résztvevő esetén -20% kedvezményt adunk. (Csoportos jelentkezés esetén egy, összevont számlát állítunk ki.)  A fent jelölt kedvezmények nem összevonhatók.  Több kedvezmény esetén, a jelentkezők számára a legkedvezőbbet érvényesítjük.  Regisztrációval és számlázással kapcsolatos kérdésekben, kérjük írjon a konferencia@hvg.hu címre.  Cégre szabott, kihelyezett képzések szervezését is vállaljuk - bővebb információ kérése: konferencia@hvg.hu!  Lemondás: Az eseményre való jelentkezés lemondása az esemény időpontja előtt legfeljebb 3 (három munkanappal, kizárólag írásban, a konferencia@hvg.hu e-mail címre eljuttatott levélben mondható le jogkövetkezmény nélkül. 3 (három) munkanapon belüli lemondás esetén a megrendelő a részvételi díj 50%-át köteles a szolgáltatónak megfizetni.  A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


Szeretnél értesülni hasonló témájú rendezvényeinkről, early bird akciókról, kedvezményekről?

Igen, feliratkozom
Nem, talán majd máskor