Az esemény időpontja:

2024-05-15 10:00:00

Mesterségesintelligencia-szabályozás az EU-ban (AI Act)


Teljes ár: 22 990 Ft + áfa (bruttó: 29 197 Ft) | További kedvezmények

A webinárium jelentkezési és fizetési határideje: 2024. május 14., 15:00


Mit kell tudni a mesterséges intelligenciát szabályozó uniós törvényről?

Az ön munkáját hogyan érinti?


Az Európai Parlament 2024. március 13-án megszavazta az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvényét, az EU AI Act-et. A szabályozás a mesterségesintelligencia-alkalmazásokat gyártó, illetve felhasználó vállalkozásokra egyaránt vonatkozik, fontos szerepet játszik a marketing és értékesítés, a vezetőidöntés-támogatás, a saját termékek és szolgáltatások fejlesztése, az informatikai folyamatok automatizálása, az ügyfélszolgálati tevékenységek, a kockázatelemzés és -kezelés területén, továbbá a HR folyamatok digitalizációjában.

Az EU AI Act több szempontból is hasonlít a GDPR szabályozási rendszerére. A szabályozás alkalmazhatóságát egy hosszabb, 36 hónapos felkészülési idő előzi meg. Ez azonban – eltérően a GDPR-tól – nem jelenti azt, hogy 3 évig a szabályozással nem lesz dolgunk. Bizonyos rendelkezéseket ugyanis már 6 hónap elteltével alkalmazni szükséges. Ezt követően a végső alkalmazási időpontig az egyes szabályozási egységek fokozatosan válnak alkalmazhatóvá. További hasonlóságot jelent a kockázatalapú megközelítés, illetve a kiszabható bírságok rendkívüli mértéke is. 


Tartson velünk online rendezvényünkön május 15-én, szerdán 10 órától, ahol szakértő előadónk segítségével áttekintjük a szabályozás konkrét részleteit, továbbá a legfontosabb határidőket és teendőket!


A rendezvény díja: 22 990 Ft + áfa/fő 

Az Adózóna előfizetők további kedvezményt kapnak a rendezvény árából, amelyről e-mailben kapnak pontos információkat.

Az Adózóna Extra csomag előfizetők számára a webinárium ingyenes, regisztráció nem szükséges. Az online eseményhez való csatlakozáshoz szükséges információkat a webináriumot megelőző napon e-mailben küldjük részükre.


Program Program nyomtatása

10:00 10:05 MEGNYITÓ

10:05 11:35 Mesterségesintelligencia-szabályozás az EU-ban (AI Act)

dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

11:35 12:05 Kérdések & válaszok

Témák

A mesterséges intelligencia (MI) hazai üzleti felhasználási területei:

 • főbb alkalmazási területek,
 • pénzügyi, illetve megfelelési kihívások.

A szabályozás célja és alanyai, alapfogalmak:

 • a szabályozás három fő céljának bemutatása,
 • a szabályozás személyi, tárgyi hatálya és hatályba lépése,
 • az MI rendszerek meghatározása,
 • kihívások (például adatvédelem, szellemi alkotások stb.).

Kockázati kategóriák és a kapcsolódó teendők:

 • elfogadhatatlan, alacsony és magas kockázatok,
 • általános felhasználású MI-modellek,
 • általános követelmények: átláthatóság, megfelelőségi értékelés, alapvető jogokkal való összhang értékelése, generatív MI-jelleg feltüntetése.

A megfelelésre szabott határidők, végrehajtás és szankciók:

 • 6, 12, 18, 24 és 36 hónapon belül alkalmazható rendelkezések bemutatása,
 • az EU MI Hivatal szerepe és funkciója,
 • tagállami végrehajtás szerepe (felügyeleti hatóság kijelölése),
 • kiszabható bírságok.

További kapcsolódó jogalkotás:

 • definíciók és magas kockázatú felhasználások eseteinek meghatározása,
 • az általános felhasználású MI-modellek követelményelemeinek további konkretizálása (rendszerszintű kockázatok, műszaki dokumentáció),
 • a megfelelőség-értékelés szabályai,
 • az EU MI Hivatal iránymutatásai.

Kérdések & válaszok

Online rendezvényünk során a résztvevőknek alkalmuk nyílik konkrét kérdéseiket is feltenni szakértő előadónknak.


Előadók

dr. Kéri Ádám


Az ELTE Jogi Karán diplomázott, azt követően pedig a Lord Slynn of Hadley European Law Institute szervezésében európai uniós jogot tanult, majd az Egyesült Államokban (University of Georgia School of Law, Athens, GA, USA) folytatta jogi tanulmányait, ahol éveken keresztül amerikai jogot tanult. Tanulmányai ideje alatt, illetve azt követően dolgozott nemzetközi ügyvédi irodákban, ellátta üzletközpontok, illetve ingatlanforgalmazó társaságok jogi képviseletét, s egy ideig a közigazgatásban is szerepet vállalt. Az elmúlt szűk 10 évben a LIGA Szakszervezetek, mint szakszervezeti konföderáció jogi szakértőjeként, a Nemzeti ILO Tanács tagjaként, ILO delegáltként, a hazai és nemzetközi érdekegyeztetés résztvevőjeként, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogi és adatvédelmi üzletágának üzletágvezető ügyvédjeként dolgozott. Jelenleg önálló praxist folytat megfelelési jog (adatvédelmi, pénzügyi, munkajogi stb.), szerződések joga, cégjog profillal. 2018 és 2019 között tagja volt a Pénzügyminisztérium keretein belül működő adatvédelmi kodifikációs bizottságnak. Minősített oktatója a Magyar Könyvvizsgáló Kamara Oktatási Központjának, illetve szakmai partnere nemzetközi könyvvizsgáló társaságoknak. Ügyfelei hazai és nemzetközi vállalkozások, szolgáltatásait mind a versenyszféra, mind az állami szféra részére nyújtja. Munkajog, cégjog és adatvédelem területén in-house, illetve egyéb képzéseket tart, rendezvényeket szervez, szakcikkeket publikál különféle kiadványokba.


Helyszín

Webex


A szeminárium/konferencia részvételi díja22 990 Ft + áfa/fő   Kedvezmények: HVG-klubkártya tulajdonosok: -25% Diákkedvezmény (kizárólag magánszemélyként vehető igénybe, és csak az igazolvány tulajdonosa jogosult a kedvezményre): -25% HVG Pártoló Tagság: -25% Csoportos részvétel: 5 fő jelentkezése esetén, 1 főnek ingyenes belépést biztosítunk. Minden további résztvevő esetén -20% kedvezményt adunk. (Csoportos jelentkezés esetén egy, összevont számlát állítunk ki.)  A fent jelölt kedvezmények nem összevonhatók.  Több kedvezmény esetén, a jelentkezők számára a legkedvezőbbet érvényesítjük.  Regisztrációval és számlázással kapcsolatos kérdésekben, kérjük írjon a konferencia@hvg.hu címre.  Cégre szabott, kihelyezett képzések szervezését is vállaljuk - bővebb információ kérése: konferencia@hvg.hu!  Lemondás: Az eseményre való jelentkezés lemondása az esemény időpontja előtt legfeljebb 3 (három munkanappal, kizárólag írásban, a konferencia@hvg.hu e-mail címre eljuttatott levélben mondható le jogkövetkezmény nélkül. 3 (három) munkanapon belüli lemondás esetén a megrendelő a részvételi díj 50%-át köteles a szolgáltatónak megfizetni.  A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


Szeretnél értesülni hasonló témájú rendezvényeinkről, early bird akciókról, kedvezményekről?

Igen, feliratkozom
Nem, talán majd máskor