Az esemény időpontja:

2024-04-10 18:00:00

Mekkorát fordul a világ 2024-ben?

Hol köt ki Magyarország?


HVG-CÍMLAPSZTORI


Mi uralja a címlapokat 2024-ben?


Beszélgetések a HVG szerkesztőivel és vendégeikkel világról, gazdaságról, közéletről, közérzetről, jövőről és kultúráról, kéthetente az Eötvös10 Művelődési Házban.


Mi köszön vissza a címlapokról 2024-ben? A világ országainak több mint felében tartanak választásokat az idén, de nagy kérdés, hogy vajon a több választás automatikusan több demokráciát, jólétet, biztonságot jelent-e, vagy épp ellenkezőleg, több illiberalizmust, korrupciót, toxikus megosztottságot? Megoldódnak vagy eszkalálódnak a fegyveres konfliktusok, amelyekből a legtöbbet éljük át a második világháború óta? 


De fordítva is feltehetjük a kérdést. A stabilitás és a biztonságérzet elvesztése, a háborútól, nélkülözéstől, klímakatasztrófától való félelem miként befolyásolja viselkedésünket a szavazófülkékben és a mindennapi életben? Megkönnyíti-e az életünket, hogy a mesterséges intelligencia napi fogyasztási cikké vált, vagy még inkább ki leszünk téve a tökélyre fejlesztett manipulációnak, és még nagyobb veszélybe kerül az integritásunk, a személyes befolyásunk a jövőnk alakításába?


És hogy lehet ebben a világban boldogulni, mi több, boldognak lenni magyarként? Predesztinálva vagyunk-e a balsorsra, a paternalista rendszerekre, van-e esély önerőből megszabadulni tőlük? Az ellenállás vagy az alkalmazkodás célravezetőbb? Hogyan őrizzük meg optimizmusunkat, hogy lehetünk magyarok közt európaiak?
MEKKORÁT FORDUL A VILÁG 2024-BEN? HOL KÖT KI MAGYARORSZÁG?


Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu felelős szerkesztője  beszélget a meghívott vendégekkel, Ugrósdy Mártonnal és Dr. Rácz Andrással.


2024-ben mindenki kíváncsi arra, hogy milyen nagy változásokra számíthatunk a világban, és hogy ezek milyen hatással lesznek Magyarországra. A HVG-Címlapsztori, ezen kérdésekre keresi a választ. Két kiváló szakértő osztja meg gondolatait az eseményen, hogy segítsenek megérteni a világ aktuális helyzetét és az előre látható fejleményeket. Az előadás során áttekintik a geopolitikai, gazdasági és társadalmi folyamatokat, valamint azok lehetséges következményeit Magyarország szempontjából. Ne maradjon le erről az izgalmas eseményről, ahol mélyebb betekintést nyerhet a jövő alakulásába és Magyarország helyzetébe a világpolitikai színtéren!A beszélgetést megelőzően bemutatjuk Földes András Ukrajnában készült videóját, melynek premierjét itt tartjuk.


Az éjszaka harcosai nem gyilkolnak

Van egy katonai alakulat, amely csak éjszaka megy bevetésre, és többet segít az ukrán fronton, mint bármelyik harcos. Földes András beköltözött egy csapat katonai orvos bunkerébe, és velük járta a harcmezőket, hogy lássa: hogy néz ki a háború, amikor az oroszok nyomulnak előre. A kamerája végig forgott, hogy olyan szögből mutassa meg az orosz agressziót, ahonnan ritkán látni. Egy hét éjszakai bevetés Avgyijivka város ostrománál. 

Program Program nyomtatása

17:30 18:00 REGISZTRÁCIÓ

18:00 18:05 MEGNYITÓ

Nagy Iván

18:05 18:10 Beszéljünk a címlapokról!

Nagy Iván

18:10 18:30 Az éjszaka harcosai nem gyilkolnak

Földes András Ukrajnában készült videója

18:30 19:40 Beszélgetés a meghívott előadókkal

Rácz András, Ugrósdy Márton

Előadók

Dr. Rácz András


Dr. Rácz András a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) vezető szakértője. Ezt megelőzően a DGAP Biztonsági és Védelmi Programjában dolgozott. 2019 szeptemberétől 2020 decemberéig a Robert Bosch Közép- és Kelet-Európa, Oroszország és Közép-Ázsiai központjának vezető munkatársa volt.


Rácz korábban a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, valamint a Tallini Észt Külpolitikai Intézet nem rezidens tudományos munkatársa volt. 2014 és 2016 között a Helsinkiben működő Finn Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa volt. Ezt megelőzően az egykori Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársaként, valamint a washingtoni Német Marshall Alap Transzatlanti Akadémiáján vendégkutatóként dolgozott. Tagja volt a Volkswagen Alapítvány Európai Kül- és Biztonságpolitikai Tanulmányok (EFSPS) programjának is.


Rácz 2008-ban szerzett PhD fokozatot újkori történelemből a budapesti ELTE-n.Földes András


Földes András újságíró, konfliktuszónás riporter. A 2014-es Maidan-tüntetések óta tudósító Ukrajnából. A helyszínről mutatta be a Krím elcsatolását, Donyeck szeparatistáit, a nyílt orosz agresszió kitörése óta pedig a frontvonalon forgatott videóriportokat. 10 éve tudósít a menekülthelyzetről is, Nigertól Irakon át a Balkánig. Filmjei és írásai számos díjat nyertek.


Nagy Iván Zsolt


Nagy Iván Zsolt 2016 óta a hvg.hu, majd annak 2019-es indulása óta a hvg360-nak is felelős szerkesztője. 2012-től a kiadó munkatársa, előzőleg volt külpolitikai újságíró a Magyar Nemzetnél, vezette a Magyar Hírlap külpol- és vélemény rovatait, négy évig a Krónika egyik szerkesztője volt a Magyar Rádióban, dolgozott a Figyelőnél és az Origónál. Eredetileg a Temesvári Műegyetemen végzett, a mérnöki életet azonban sosem próbálta ki, inkább az újságkészítést választotta. A magyar újságírók közül elsőként ő nyerte el a European Press Prize díjat, 2021-ben vélemény kategóriában kapta az elismerést.


Ugrósdy Márton


Politikai Igazgatói Irodát Vezető

Helyettes Államtitkár

Miniszterelnöki Kabinetiroda


Ugrósdy Márton a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyettes államtitkára, ahol a Miniszterelnök Politikai Igazgatójának Irodáját vezeti. 2022-ben csatlakozott a kormányzathoz, előtte a Külügyi és Külgazdasági Intézetben dolgozott hét éven át, 2018-2022 között volt a KKI igazgatója. 2016 óta a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, ahol elsősorban az angol nyelvű közgazdálkodás és közpolitika mesterszak programjában vezetett kurzusokat. Politikatudományi diplomáját 2009-ben az ELTÉ-n, doktori fokozatát 2021-ben a Corvinuson szerezte meg.Helyszín

Eötvös10 Művelődési Ház
1067 Budapest, Eötvös utca 10.


A szeminárium/konferencia részvételi díja: 2900 Ft+áfa/fő  A részvételi díj tartalmazza az eseményhez kapcsolódó  egyéb kiadvány árát.  Kedvezmények: HVG-klubkártya tulajdonosok: -25% Diákkedvezmény (kizárólag magánszemélyként vehető igénybe, és csak az igazolvány tulajdonosa jogosult a kedvezményre): -25% HVG Pártoló Tagság: -25% Csoportos részvétel: 5 fő jelentkezése esetén, -20% kedvezményt adunk. (Csoportos jelentkezés esetén egy, összevont számlát állítunk ki.) . Minden további résztvevő esetén -20% kedvezményt adunk. (Csoportos jelentkezés esetén egy, összevont számlát állítunk ki.)  A fent jelölt kedvezmények nem összevonhatók.  Több kedvezmény esetén, a jelentkezők számára a legkedvezőbbet érvényesítjük.  Regisztrációval és számlázással kapcsolatos kérdésekben, kérjük írjon a konferencia@hvg.hu címre.  Cégre szabott, kihelyezett képzések szervezését is vállaljuk - bővebb információ kérése: konferencia@hvg.hu!  Lemondás: Az eseményre való jelentkezés lemondása az esemény időpontja előtt legfeljebb 3 (három munkanappal, kizárólag írásban, a konferencia@hvg.hu e-mail címre eljuttatott levélben mondható le jogkövetkezmény nélkül. 3 (három) munkanapon belüli lemondás esetén a megrendelő a részvételi díj 50%-át köteles a szolgáltatónak megfizetni.  A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


Szeretnél értesülni hasonló témájú rendezvényeinkről, early bird akciókról, kedvezményekről?

Igen, feliratkozom
Nem, talán majd máskor