Az esemény időpontja:

2024-03-27 18:00:00

HVG-Címlapsztori: Tudjuk-e uralni a jövőt?


Teljes ár: 2 900 Ft + áfa (bruttó: 3 683 Ft) | További kedvezmények

HVG-CÍMLAPSZTORI


Mi uralja a címlapokat 2024-ben?


Beszélgetések a HVG szerkesztőivel és vendégeikkel világról, gazdaságról, közéletről, közérzetről, jövőről és kultúráról, kéthetente az Eötvös10 Művelődési Házban.


Mi köszön vissza a címlapokról 2024-ben? A világ országainak több mint felében tartanak választásokat az idén, de nagy kérdés, hogy vajon a több választás automatikusan több demokráciát, jólétet, biztonságot jelent, vagy épp ellenkezőleg, több illiberalizmust, korrupciót, toxikus megosztottságot? Megoldódnak vagy eszkalálódnak a fegyveres konfliktusok, amelyekből a legtöbbet éljük át a második világháború óta? 


De fordítva is feltehetjük a kérdést. A stabilitás és a biztonságérzet elvesztése, a háborútól, nélkülözéstől, klímakatasztrófától való félelem miként befolyásolja viselkedésünket a szavazófülkékben és a mindennapi életben? Megkönnyíti-e az életünket, hogy a mesterséges intelligencia napi fogyasztási cikké vált, vagy még inkább ki leszünk téve a tökélyre fejlesztett manipulációnak és még nagyobb veszélybe kerül az integritásunk, a személyes befolyásunk a jövőnk alakításába?


És hogy lehet ebben a világban boldogulni, mi több, boldognak lenni magyarként? Predesztinálva vagyunk-e a balsorsra, a paternalista rendszerekre, van-e esély önerőből megszabadulni tőlük? Az ellenállás vagy az alkalmazkodás célravezetőbb? Hogyan őrizzük meg optimizmusunkat, hogy lehetünk magyarok közt európai?


Ezekről, és hasonló kérdésekről beszélgetnek, vitatkoznak, brainstormingolnak a HVG szerkesztői és vendégeik, akik között lesznek bennfentes szakértők, inspiráló civilek, lenyűgöző gondolkodók.TUDJUK-E URALNI A JÖVŐT?


Hamvay Péter, a HVG újságírója, a Portré rovat szerkesztője beszélget a meghívott vendégekkel, Dr. Kapitány-Fövény Mátéval és Dr. Rab Árpáddal.


A modern társadalmi és technológiai változások rendkívüli mértékben formálják az emberek mindennapi életét és pszichológiai állapotát. A digitális kultúra térhódításával együtt járó átalakulások számos új kihívást és lehetőséget teremtenek. Hogyan hat a társadalomra és az egyénekre a mesterséges intelligencia? Meddig tart az emberek alkalmazkodóképessége? Hogyan lehet megőrizni a társadalmi egyensúlyt?

Program Program nyomtatása

17:30 18:00 REGISZTRÁCIÓ

18:00 18:05 Megnyitó

Gergely Márton

18:05 18:20 Beszéljünk a címlapokról!

Gergely Márton, Hamvay Péter

18:20 19:30 Beszélgetés a meghívott előadókkal

Dr. Kapitány-Fövény Máté, Dr. Rab Árpád

Előadók

Dr. Kapitány-Fövény Máté


klinikai szakpszichológus, adjunktus


Dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus, adjunktus. Több mint tíz éve foglalkozik szenvedélybetegekkel, mind a terápiás ellátás, mind az addiktológiai kutatás területén. Hazai és külföldi egyetemeken tart addiktológiai témájú kurzusokat. Emellett újszerű, játékalapú prevenciós programok kidolgozását vezeti. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, illetve a Magyar Addiktológiai Társaság elnökségének. A Kentaur a terminálban című novelláskötet, A terapeuta esetei sorozat Függőben – Az alkoholizmus lélektana, az Ezerarcú függőség, valamint a Holnap című kötetek szerzője.Dr. Rab Árpád


Dr. Rab Árpád, digitális kultúra szakértő, jövőkutató, az NKE EJKK Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, az NMHH Innovációs laborjának vezetője, az Institute for the Future alkotóközösség tagja. A BME Információs Társadalom Kutatóintézetének kutatója és igazgatója is volt, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Két évtizede kutatja a digitális technológiák és a társadalom viszonyát, próbálván megérteni a jelen fontos trendjeit, a jövőbeni forgatókönyveket, és az intelligens felkészülést a társadalom és a munka világában, célja a társadalom helyzetének javítása a technológia segítségével. Jelenleg legtöbbet a mesterséges intelligenciával és az e-egészségüggyel foglalkozik. Elkötelezett híve a tudománykommunikációnak: évente közel 100 konferencián ad elő, rendszeres szereplője különböző média csatornáknak. Elméleti kutatásai mellett digitális transzformáció, illetve stratégia készítési tanácsadóként dolgozik cégeknek, évente 4-6 nagyobb munkát vállalva.


Hamvay Péter


Hamvay Péter, a HVG újságírója, a Portré rovat szerkesztője. A szegedi József Attila Tudományegyetemen végzett történelem szakon, középiskolai tanár volt, majd újságíró a Népszavánál, később a Magyar Narancsnál. Írásai rendszeresen jelentek meg a Élet és Irodalomban, a Színház folyóiratban, és a Múzeum Café magazinban.


Helyszín

Eötvös10 Művelődési Ház
1067 Budapest, Eötvös utca 10.


A szeminárium/konferencia részvételi díja: 2900 Ft+áfa/fő  A részvételi díj tartalmazza az eseményhez kapcsolódó  egyéb kiadvány árát.  Kedvezmények: HVG-klubkártya tulajdonosok: -25% Diákkedvezmény (kizárólag magánszemélyként vehető igénybe, és csak az igazolvány tulajdonosa jogosult a kedvezményre): -25% HVG Pártoló Tagság: -25% Csoportos részvétel: 5 fő jelentkezése esetén, 1 főnek ingyenes belépést biztosítunk. Minden további résztvevő esetén -20% kedvezményt adunk. (Csoportos jelentkezés esetén egy, összevont számlát állítunk ki.)  A fent jelölt kedvezmények nem összevonhatók.  Több kedvezmény esetén, a jelentkezők számára a legkedvezőbbet érvényesítjük.  Regisztrációval és számlázással kapcsolatos kérdésekben, kérjük írjon a konferencia@hvg.hu címre.  Cégre szabott, kihelyezett képzések szervezését is vállaljuk - bővebb információ kérése: konferencia@hvg.hu!  Lemondás: Az eseményre való jelentkezés lemondása az esemény időpontja előtt legfeljebb 3 (három munkanappal, kizárólag írásban, a konferencia@hvg.hu e-mail címre eljuttatott levélben mondható le jogkövetkezmény nélkül. 3 (három) munkanapon belüli lemondás esetén a megrendelő a részvételi díj 50%-át köteles a szolgáltatónak megfizetni.  A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


Szeretnél értesülni hasonló témájú rendezvényeinkről, early bird akciókról, kedvezményekről?

Igen, feliratkozom
Nem, talán majd máskor