Az esemény időpontja:

2024-04-17 18:00:00

Budapest-álom: élhető terek, maradandó épületek


Teljes ár: 2 900 Ft + áfa (bruttó: 3 683 Ft) | További kedvezmények

JELENTKEZÉSI ÉS FIZETÉSI HATÁRIDŐ: 2024.04.17., 15:00


Budapest-álom: élhető terek, maradandó épületek


Gergely Márton, a HVG hetilap felelős szerkesztője és Hamvay Péter, a HVG újságírója, a Portré rovat szerkesztője beszélgetnek a meghívott vendégekkel,  Vitézy Dávid főpolgármester-jelölttel és Zoboki Gábor Kossuth- és Ybl-díjas építésszel.


Fedezzük fel együtt Budapest lenyűgöző arculatát és az építészeti tervezés legfrissebb kihívásait! A beszélgetés középpontjában a város fejlesztésének új lehetőségei, beleértve Budapest infrastrukturális fejlesztéseinek elősegítése, a közösségi terek megújítása és egy olyan környezet megteremtése, amely fenntartható és élhető mindannyiunk számára. Ne maradjon le erről az inspiráló eseményről, ahol megismerheti Budapest jövőjének izgalmas terveit és lehetőségeit!HVG-CÍMLAPSZTORI


Mi uralja a címlapokat 2024-ben?


Beszélgetések a HVG szerkesztőivel és vendégeikkel világról, gazdaságról, közéletről, közérzetről, jövőről és kultúráról, kéthetente az Eötvös10 Művelődési Házban.


Mi köszön vissza a címlapokról 2024-ben? A világ országainak több mint felében tartanak választásokat az idén, de nagy kérdés, hogy vajon a több választás automatikusan több demokráciát, jólétet, biztonságot jelent-e, vagy épp ellenkezőleg, több illiberalizmust, korrupciót, toxikus megosztottságot? Megoldódnak vagy eszkalálódnak a fegyveres konfliktusok, amelyekből a legtöbbet éljük át a második világháború óta? 


De fordítva is feltehetjük a kérdést. A stabilitás és a biztonságérzet elvesztése, a háborútól, nélkülözéstől, klímakatasztrófától való félelem miként befolyásolja viselkedésünket a szavazófülkékben és a mindennapi életben? Megkönnyíti-e az életünket, hogy a mesterséges intelligencia napi fogyasztási cikké vált, vagy még inkább ki leszünk téve a tökélyre fejlesztett manipulációnak, és még nagyobb veszélybe kerül az integritásunk, a személyes befolyásunk a jövőnk alakításába?


És hogy lehet ebben a világban boldogulni, mi több, boldognak lenni magyarként? Predesztinálva vagyunk-e a balsorsra, a paternalista rendszerekre, van-e esély önerőből megszabadulni tőlük? Az ellenállás vagy az alkalmazkodás célravezetőbb? Hogyan őrizzük meg optimizmusunkat, hogy lehetünk magyarok közt európaiak?

Program Program nyomtatása

17:30 18:00 REGISZTRÁCIÓ

18:00 18:05 Megnyitó

Gergely Márton

18:05 18:20 Beszéljünk a címlapokról!

Gergely Márton, Hamvay Péter

18:20 19:30 Beszélgetés a meghívott vendégekkel

Vitézy Dávid, Zoboki Gábor

Előadók

Gergely Márton


Gergely Márton a HVG felelős szerkesztője, 2017-ben igazolt a kiadóhoz, hogy a hvg.hu stábját erősítse. Történelmet és médiatudományokat tanult az ELTE-n és Hamburgban. Rendszeres szerzője volt a Magyar Narancsnak és a berlini „die tageszeitung” napilapnak. A Népszabadság bezárásakor a lap főszerkesztő-helyettese. Kétszeres Minőségi Újságírás-díjas szerző, 2022. óta a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet felügyelőbizottsági tagja.


Hamvay Péter


Hamvay Péter, a HVG újságírója, a Portré rovat szerkesztője. A szegedi József Attila Tudományegyetemen végzett történelem szakon, középiskolai tanár volt, majd újságíró a Népszavánál, később a Magyar Narancsnál. Írásai rendszeresen jelentek meg a Élet és Irodalomban, a Színház folyóiratban, és a Múzeum Café magazinban.


Vitézy Dávid


közgazdász, közlekedési és város-mobilitási szakértő


2000 és 2010 között a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) munkacsoport-vezetője, elnökségi tagja, 2006-tól szóvivője. 2010 és 2014 között a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alapító vezérigazgatója. 2016 januártól a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója. 2020 februárjától – annak 2022-ben történt megszűnéséig – a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.

2015-ben felkerült a közép- és kelet-európai régió innovátorait felvonultató New Europe 100-as listájára, amely rangos lista a régió fejlődésében vezető szerepet betöltő száz személyiséget jegyzi. Számos hazai és nemzetközi szakmai konferencia és kerekasztal-beszélgetés résztvevője, rendszeresen tart előadást egyetemeken, a világ több pontján. Az egyik legismertebb hazai közlekedési szakértő. 

2023. augusztus 30-tól a Magyar Urbanisztikai Társaság Közlekedési Tagozatának elnöke.

2024. március 19-én jelentette be, hogy budapesti főpolgármester-jelöltként indul a 2024-es önkormányzati választáson.


Zoboki Gábor


Zoboki Gábor DLA habil., Kossuth- és Ybl-díjas építész, egyetemi tanár


Zoboki Gábor Kossuth- és Ybl-díjas magyar építészmérnök, egyetemi tanár. Munkássága egyedi színfolt a magyar építészet palettáján. Esetében szétválaszthatatlan az életmű és a személyiség, az építészeti hivatás gyakorlása felfogásában elsősorban egyfajta médium, melyen keresztül kreativitása megnyilvánulhat, és aktívan formálhatja a környezetét. Legismertebb tervezői munkái közé tartozik a budapesti Művészetek Palotája (Müpa), a Richter Gedeon-ház, a sencseni Nanshan Kulturális és Sportközpont. Munkáit több ízben építészeti nívódíjjal és FIABCI-díjjal (Nemzetközi Ingatlanszövetség) tüntették ki. 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) alelnöke, a Magyar Építész Kamara tagja és a Turisztikai Tanácsadó Testület tagja 2017 óta.  

A ZDA-Zoboki Építésziroda alapító-tulajdonosa. A Pécsi Tudományegyetem tanára 2014 óta. 


Pályafutását kezdettől fogva nagy léptékű, összetett feladatok jellemzik.


Zoboki Gábor pályájának eszmei csúcspontját az iroda alapítása után elsőként megépült nagyszabású munka, a világviszonylatban is jegyzett hangversenyteremmel büszkélkedő Budapesti Művészetek Palotája, a MÜPA jelenti. (2005) 

A MÜPA építésének tanulságait a ZDA számos – elsősorban külföldre készült kulturális komplexum tervében hasznosította és fejlesztette tovább. Közülük kiemelkedik a Shenzhen város Nanshan kerületének új kulturális központja (2014). A ZDA legújabb kulturális műemlék rekonstrukciós munkája a 2022. március 12-én átadott Magyar Állami Operaház felújítása, melyet legutóbb 1982-ben újítottak fel. A felújítási munkálatok során a ZDA több száz szakértővel, mérnökkel, művésszel és restaurátorral működött együtt az elmúlt évtized egyik legnagyobb kihívást jelentő projektjében Magyarországon. A cél az volt, hogy az eredeti építész által tervezett, kivételesen magas színvonalú színházépület eredeti akusztikai tulajdonságait visszaállítsák, ötvözve az akkori legjobb gyakorlatokat a legújabb, 21. századi technológiával. Ezzel megőrizve, hogy a Magyar Állami Operaház régi fénye megmaradjon, és megújult pompájában ismét tündököljön. 

A kulturális komplexumok mellett Zoboki Gábor pályáját számos iroda- és lakóépület is fémjelzi, melyek közül kiemelkedik a jelentős díjakat elnyert Richter Gedeon Gyógyszergyár Kémiai- és  Kutatóépülete (2007) és a Telenor Székház Törökbálinton (2008).


Szintén a ZDA készítette a Raiffeisen Bank back office irodájának kialakításának terveit (2007), a Dózsa György úti Spirál Irodaházat (2008), a Vodafone iroda-átalakítását (2014), illetve a Corvin sétányon lévő Nokia Skypark irodaházat (2017), mely Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központja és a Budai Várban a volt Karmelita kolostor felújításával és bővítésével kialakított  Miniszterelnökség épületét.

Helyszín

Eötvös10 Művelődési Ház
1067 Budapest, Eötvös utca 10.


A szeminárium/konferencia részvételi díja: 2900 Ft+áfa/fő  A részvételi díj tartalmazza az eseményhez kapcsolódó  egyéb kiadvány árát.  Kedvezmények: HVG-klubkártya tulajdonosok: -25% Diákkedvezmény (kizárólag magánszemélyként vehető igénybe, és csak az igazolvány tulajdonosa jogosult a kedvezményre): -25% HVG Pártoló Tagság: -25% Csoportos részvétel: 5 fő jelentkezése esetén, -20% kedvezményt adunk. (Csoportos jelentkezés esetén egy, összevont számlát állítunk ki.)  Minden további résztvevő esetén -20% kedvezményt adunk. (Csoportos jelentkezés esetén egy, összevont számlát állítunk ki.)  A fent jelölt kedvezmények nem összevonhatók.  Több kedvezmény esetén, a jelentkezők számára a legkedvezőbbet érvényesítjük.  Regisztrációval és számlázással kapcsolatos kérdésekben, kérjük írjon a konferencia@hvg.hu címre.  Cégre szabott, kihelyezett képzések szervezését is vállaljuk - bővebb információ kérése: konferencia@hvg.hu!  Lemondás: Az eseményre való jelentkezés lemondása az esemény időpontja előtt legfeljebb 3 (három munkanappal, kizárólag írásban, a konferencia@hvg.hu e-mail címre eljuttatott levélben mondható le jogkövetkezmény nélkül. 3 (három) munkanapon belüli lemondás esetén a megrendelő a részvételi díj 50%-át köteles a szolgáltatónak megfizetni.  A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


Szeretnél értesülni hasonló témájú rendezvényeinkről, early bird akciókról, kedvezményekről?

Igen, feliratkozom
Nem, talán majd máskor