Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diana

Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diana

Professor, Department of Environmental Sciences and Policy, Central European University

Vice Chair, Working Group III, Intergovernmetal Panel on Climate Change (IPCC)


A budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) környezetvédelmi tanszékének professzora, 2007 és 2018 között a CEU Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Központjának igazgatója.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) III. Munkacsoportjának alelnöke 2014 óta. 2002 óta részt vesz az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) munkájában; az IPCC elismerte, hogy a 2007-es Béke Nobel-békedíjához munkájával hozzájárult.

2015 októberében megválasztották az IPCC III. Munkacsoportja alelnökének.

Diana Urge-Vorsatz volt az IPCC két értékelő jelentésének koordináló vezető szerzője.

Az „Energiahatékonyság” folyóirat társszerkesztője, a „Környezet és erőforrások éves áttekintése” szerkesztőségének tagja.

 

Rendszeresen meghívják magas szintű értékelő bizottságokba, például a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban és az EU Közös Kutatóközpontjában végzett munka értékelésére. Munkájával a legmagasabb szintú szakmai döntéshozást támogatja, például a Koronavírus-válság kapcsán a Magyar Köztársaság Elnökének, a Magyar Nemzeti Banknak, valamint a Nemzetközi Energia Ügynökségnek ad tanácsokat.

Több mint 200 tudományos publikációval rendelkezik, mint a PNAS, a Nature, a Nature Climate Change. Évente több mint 100 média felkérésnek tesz eleget az éghajlat- és energiaügyi kérdésekben.